The new building of the train stop Čeladná on the line Ostrava – Valašské Meziříčí serves the public

02.04.2011

Čeladná, 02/04/2011 – Operation of the train stop Čeladná on the line Ostrava main station– Valašské Meziříčí was festively launched. The new building of the train stop offers awaiting area and a barrier-free WC. Outside, there are a shelter and a bicycle shed. There is also an ecological contribution represented by a heat pump used for heating the building and preparation of hot water. There are new reinforced areas and access paths to the train stop made of granite-chip paving. The investor of the train stop reconstruction in Čeladná is the Railway Infrastructure Administration, state organization.

The original building of the train stop was put into operation in 1887. It was most likely built based on a typified design by architect Anton Dachler. It was a ground floor basementless building, a traditional structure from brick obverse masonry with saddle roof. The building comprised space for staff members, ticket sale, left-luggage office and a waiting room. Outside the building, there was a shelter to protect passengers from bad weather. An earth-closet was, however, placed in the building itself outside the train stop. However, time left marks on the technical conditions of the original building, so the masonry started to show capillary wetness; the roofing and the structure of the roof frame were damaged. Due to continuous changes of the yard level line and of the platform, the access to the building was 50cm below this level. This condition made it impossible to establish a barrier-free access to the building and the platform. For these reasons and with regard to new horizontal and vertical yard alignment on this spot, designed in the study „Electrification of the line Ostrava-Valašské Meziříčí“, a decision was made to tear down the original building of the train stop and to build a new building in a horizontal and vertical position which would respect the project documentation of the new yard.

The developers were thus given an opportunity to design a new building. The challenge was all the more interesting since the determination to apply traditional procedures, natural material and to induce traditional atmosphere was omnipresent. At the same time, it was intended that the new building looked young and fresh. The architect designed a house made of obverse burnt brick, timber and stone. The building is with a standard though originally shaped, saddle sign facing the street. The overall look of the train stop is, however, modest as well as the design of the interior.

Investor and owner of the building Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Developer Atelier Projekt studio Ostrava, Ing. arch. David Kotek, Ing. arch. Kateřina Holenkova, Ing. Pavel Krátký
Construction cost CZK 11.538.424,-
Contractor GMP mix a.s. Ostrava
Start 11/2009
Operation start 23rd March 2011

                         


Files

Press release for download pdf

Reception
Phone:+420 222 335 711
(during working hours Mo-Fr)

  Mail us
More contacts

epodatelna@szdc.cz Copyrigtht © 2009 SŽDC, s.o.