Hasičská záchranná služba SŽDC po reorganizaci zastřeší celou provozovanou železniční síť

04.04.2011

Praha, 1. dubna 2011 - Státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vydává tiskové prohlášení v souvislosti s nepřesnými informacemi uvedenými v pořadu Televizní noviny (30. 3. 2011) televize Nova.

Již několik měsíců je známo, že SŽDC realizuje, v souladu s vládním usnesením o snižování schodku státního rozpočtu, celkové ekonomické a provozní ozdravení organizace. U hasičské záchranné služby (HZS SŽDC) je již zpracována a připravena reorganizace. Se záměrem a harmonogramem dalšího postupu byli v pondělí 28. března 2011 seznámeni velitelé jednotek požární ochrany HZS SŽDC, pracovníci ředitelství HZS SŽDC i zástupci odborů. Následovat budou jednání o podobě HZS SŽDC s krajskými představiteli Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR) a generálním ředitelstvím HZS ČR.

Výsledkem připravované reorganizace bude na rozdíl od současného stavu pokrytí celé železniční sítě. V této souvislosti je třeba připomenout roli hasičské záchranné služby SŽDC coby hasičského záchranného sboru podniku dle zákona č. 133/1985 Sb. ve znění pozdějších předpisů. V souvislosti s reorganizací dojde ke sloučení několika provozních jednotek a vytvoření obdobných, funkčně operativních celků. V rámci reorganizace dojde ke zrušení 47 pracovních míst.

HZS SŽDC bude i nadále zajišťovat a garantovat veškerou výjezdovou činnost v souvislosti s mimořádnými událostmi na železnici v rámci celé České republiky. Současně s probíhající reorganizací HZS SŽDC je zvažována možnost využití této organizační jednotky SŽDC v rámci rezortu dopravy. Cílem je navýšení potřebných finančních prostředků na provoz HZS SŽDC formou zpoplatněné činnosti vykonávané například pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Tiskové prohlášení ke stažení pdf