Vyjádření k rozhodnutí společnosti ARRIVA vlaky s.r.o.

11.12.2013

Praha, 11. prosince 2013 – Správa železniční dopravní cesty vzala na vědomí rozhodnutí společnosti ARRIVA vlaky s.r.o., která se rozhodla nadále neprovozovat komerční spoje na dosud přidělené trase Praha – Kralupy nad Vltavou. Velmi striktně se však vymezujeme proti prohlášení, že důvodem k ukončení pravidelného provozu jsou výlukové práce nebo dokonce nepřidělení kapacity tomuto dopravci ze strany SŽDC.

Dopravce ARRIVA vlaky s.r.o. neobjednal do nového jízdního řádu pro rok 2014 žádné vlaky v rámci vyhlášených termínů v Prohlášení o dráze. SŽDC se proto cítí poškozena opakovanými nepravdivými výroky této společnosti.

Argument o nemožnosti poskytovat cestujícím plný komfort a pravidelný provoz zní velmi pochybně v okamžiku, kdy nejen, že SŽDC na všechny výlukové práce s předstihem upozorňuje jednotlivé dopravce, aby mohli přijmout adekvátní opatření, ale hlavně z důvodu toho, že sama společnost ARRIVA vlaky s.r.o. spustila svůj zkušební provoz na lince Praha – Kralupy nad Vltavou právě v první den zahájení dlouhodobé výluky na této trati.

Společnosti ARRIVA vlaky s.r.o. v minulosti i přes přidělenou pravidelnou kapacitu v jízdním řádu neprovozovala jimi avizovanou dopravu v celém objednaném rozsahu. Ani v současnosti nešlo zcela úplně o pravidelnou linku, jak se snaží zástupci společnosti vyvolat dojem. Dopravce avizovanou linku zkrátil, neprovozoval ji drtivou část roku a i omezil kalendář jízdy vlaků. Rozhodnutí o opuštění této linky je tedy plně v kompetenci managementu společnosti a nemá spojitost s aktivitami SŽDC.

SŽDC by z logiky věci byla sama proti sobě, pokud by dopravci nepřidělila volnou kapacitu pro provozování drážní dopravy, ze které správci infrastruktury plynou finanční prostředky. Žádá proto management společnosti ARRIVA vlaky s.r.o., aby se podobných prohlášení do budoucna vyvaroval a informoval veřejnost objektivně.

Tiskové prohlášení ke stažení pdf