Reakce SŽDC na reportáž ČT ze dne 2. 11. 2011

07.11.2011

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vydává tiskové prohlášení v souvislosti s nepřesnými informacemi uvedenými v reportáži Luboše Rosího z České televize.

Česká televize uvedla ve zpravodajském pořadu Události ze dne 2. 11. 2011 reportáž Luboše Rosího, která poukazuje na zvyšující se počet závažných železničních nehod. Za viníka byla označena nedostatečná údržba a zanedbání povinností ze strany provozovatele dráhy, tedy SŽDC. Proti těmto tvrzením se SŽDC ohrazuje a poukazuje zejména na tato tvrzení:

Autor reportáže prezentoval srovnání počtu závažných železničních nehod v jednotlivých letech. V reportáži však nebylo uvedeno, že jednotlivá čísla se vztahují v každém roce vždy k období
leden – říjen (v podkladech pro reportáž toto bylo jasně uvedeno).

Autor dále poukázal pro letošní rok již na 17 závažných nehod a jako příčinu na prvním místě uvedl nedostatečnou nebo zanedbanou údržbu tratí. Upozorňujeme, že v letošním roce se na železniční síti
ve správě SŽDC stalo jen 8 závažných nehod. Z toho pouze v jednom případě byla jako příčina stanovena odpovědnost provozovatele dráhy, kdy došlo k selhání lidského faktoru u obsluhy dráhy – výpravčího. V pěti případech se jednalo
o odpovědnost dopravců – především strojvedoucích.
17 nehod uváděných v reportáži tak zřejmě zahrnuje i nehody tramvají nebo jiných provozovatelů dráhy než je SŽDC.

Není tedy pravda, že v případě závažných železničních nehod je na prvním místě nevyhovující stav infrastruktury. Rádi bychom také upozornili, že v reportáži byly zmíněny dvě železniční nehody (Brno Maloměřice a Vyškov), které nejsou klasifikovány jako závažné železniční nehody, protože nebyl nikdo usmrcen a škoda nepřesáhla 5 mil. Kč.

Autor reportáže dle stanoviska SŽDC nedostatečně rozlišuje uváděné informace. Nesprávná manipulace s údaji vede k neobjektivnímu prezentování skutečností a celá reportáž tak působí proti Správě železniční dopravní cesty negativně a poškozuje jméno společnosti.

Tiskové prohlášení ke stažení pdf