Stabilizace řídících a rozhodovacích procesů státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC)

09.02.2012

Praha, 9. února 2012 – V souvislosti s dnešním jednáním správní rady SŽDC byly zavedeny přísnější podmínky
v řídících a schvalovacích procesech s cílem stabilizovat SŽDC jako standardní firmu. Byl zaveden tzv. „princip čtyř očí“, tedy pravidlo, kdy klíčové dokumenty bude vždy kromě Ing. Pavla Habarty, pověřeného řízením SŽDC, schvalovat a podepisovat také Ing. Bohuslav Navrátil, dnes jmenovaný náměstek pro provozuschopnost dráhy. Ing. Navrátil je zároveň představitelem zákonné odborné způsobilosti SŽDC jako provozovatele dráhy. Dochází tak mimo jiné k narovnávání již zastaralých pravidel v rozhodovacích principech SŽDC, kdy je nyní rozhodování ale
i zodpovědnost rozložena na více manažerů společnosti.

U připravovaných investičních zakázek v rámci Operačního programu Doprava z Fondu soudržnosti Evropské unie
s předpokládaným rozpočtem nad 200 mil. Kč bude nově tyto zakázky schvalovat také správní rada SŽDC. Cílem je zvýšení informovanosti a pravomocí správní rady.

Vedení SŽDC od těchto opatření očekává posílení kontroly, konsolidaci a standardizaci rozhodovacích procesů na úroveň obdobně velkých společností. Tato opatření byla nutná zejména po realizovaném převodu obsluhy dráhy a řízení provozu a faktickému přerodu původně malé státní organizace v jednoho z největších investorů a největších společností v České republice.

Tiskové prohlášení ke stažení pdf