Vyjádření Správy železniční dopravní cesty, státní organizace, k dnes vydané zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu

29.10.2012

Praha 29. 10. 2012 – Nejvyšší kontrolní úřad dnes vydal zprávu o hospodaření Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) v letech 2009 až 2011.

Podle zprávy stát zaplatil prostřednictvím SŽDC téměř 12 miliard korun za odkup majetku akciové společnosti České dráhy. SŽDC jako státní organizace nerozhoduje o převodu majetku. O koupi movitého i nemovitého majetku rozhodla v souladu se zákonem svým usnesením vláda v roce 2008. Celková částka vycházela z tržní ceny, která byla stanovena na základě znaleckého posudku.

Zpráva dále upozorňuje na náklady na užívání služebních automobilů ředitelství SŽDC, které byly až o 241 procent vyšší než u ostatních organizačních složek. Zvýšené náklady souvisejí s rozdílným složením vozového parku v běžném provozu SŽDC a auty vyšší střední třídy tehdy určenými pro nejvyšší představitele. Náklady na opravy a provoz takového automobilu bývají podstatně větší než u běžných služebních vozidel. O pronájmu a následném prodeji automobilů rozhodlo tehdejší vedení SŽDC. Celkové zvýšené náklady v porovnání pouze s nákupem vozidla odpovídají faktu, že v ceně pronájmu jsou zahrnuty i další služby, například pojištění a údržba, které si jinak majitel auta hradí sám.

Současné vedení SŽDC se snaží omezovat počet pronajímaných automobilů. Obnovu vozidlového parku řeší v současnosti formou operativního leasingu na prvních 130 vozidel, v následujícím období budou následovat další. SŽDC navíc připravuje vyhlášení soutěže na umístění technického zařízení pro sledování pohybu všech svých silničních vozidel. Výstupem tohoto zařízení budou záznamy v elektronické knize jízd, což společnosti přinese významné úspory.

Ve zprávě zmiňovanou rámcovou smlouvu na poskytování právních služeb podepsalo v roce 2007 ministerstvo dopravy pro několik podřízených organizací, mimo jiné i SŽDC. Výše dohodnuté hodinové sazby se lišila podle jednotlivých kauz, v některých případech se zohlednila nutnost úzké specializace na danou problematiku. Rámcová smlouva již skončila, dobíhají pouze některé závazky u probíhajících staveb. SŽDC připravuje tendr na právní služby, který chce vyhlásit ještě v tomto roce.

Tiskové prohlášení ke stažení pdf