Pozitivní bilance nehod na železničních přejezdech za 1. čtvrtletí letošního roku.

01.04.2011

Stalo se o polovinu méně střetnutí než v loňském roce!

Praha, 1. dubna 2011 - Za 1. čtvrtletí letošního oproti čtvrtletí roku 2010 výrazně ubylo počtu mimořádných události na železničních přejezdech a pozitivní pokles je zaznamenán i u následků těchto kolizí. Zatímco v loňském roce došlo za 1. čtvrtletí celkem k 82 případům střetnutí, letos je to za stejné období polovina, tedy 41 případů.

V loňském roce zahynulo při těchto událostech na železničních přejezdech celkem 13 lidí, letos tato smutná bilance poklesla na 3 úmrtí. Více informací naleznete v tabulce srovnání mimořádných událostí na železničních přejezdech za 1. čtvrtletí roku 2009, 2010 a 2011.

rok sledované období počet střetnutí mrtví zranění škoda celkem v Kč
2009 1. Q 46 7 13 14 000 000
2010 1. Q 82 13 32 23 000 000
2011 1. Q 41 3 46 10 000 000

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace (SŽDC) neustále zvyšuje investice do zabezpečení železničních přejezdů. Vedení společnosti prosadilo v letošním roce rekordní částku ve výši 370 milionů korun. Tyto zdroje ze Státního fondu dopravní infrastruktury tak budou investovány do vybavování přejezdů světelnou signalizací, případně doplněnou závorami. V preventivní činnosti i  investicích do zvyšování zabezpečení na přejezdech bude SŽDC samozřejmě i nadále pokračovat. Pokračují pravidelná jednání s krajskými dopravními komisemi s cílem vytipovávat přejezdy, do kterých je nutno investovat přednostně.

tz-ke-stazeni.pdf pdf