Dohoda mezi SŽDC a SPÚ pomůže při přípravě nových drážních staveb

24.01.2018

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a Státní pozemkový úřad (SPÚ) dnes podepsaly dohodu o spolupráci. Její největší přínos spočívá ve zlepšení přípravy nových staveb na drážní infrastruktuře.

Obě strany očekávají od podpisu dohody zlepšení při vzájemné informovanosti zástupců SŽDC a SPÚ na regionální úrovni o připravovaných záměrech v oblasti realizace výstavby dopravní infrastruktury. Současně dojde k urychlení převodu pozemků v souvislosti se změnou příslušnosti hospodařit s majetkem státu.

Jsem ráda, že touto dohodou nastavujeme jasná pravidla efektivní spolupráce obou subjektů zejména v oblasti směn a převodů pozemků a vzájemnou koordinaci činností při provádění pozemkových úprav,“ řekla při příležitosti podpisu dohody ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

V dohodě o spolupráci spatřujeme základ týmové práce se Státním pozemkovým úřadem při řešení konkrétních regionálních případů v majetkové oblasti při výstavbě dopravní infrastruktury. To přinese její urychlení a současně i zefektivnění,“ uvedl ředitel odboru přípravy staveb SŽDC Petr Hofhanzl.

Dohoda také počítá se spoluprací při pozemkových úpravách, zejména v oblasti koordinace činnosti při přípravě projektů. Dále se zlepší řešení převodů pozemků s ochranou zemědělského půdního fondu nabytých pro výstavbu dopravní infrastruktury v rámci vyvlastnění či koupí zbytných částí od SPÚ.

Recepce (Praha):
(POUZE Po–Pá 7:00–15:00)