Zahájení stavby „DOZ Česká Třebová - Přerov“

12.12.2011

Přerov, 13. prosince 2011 – Oficiálně zahájena dnes byla realizace stavby, která řeší systém dálkového řízení dopravy a ovládání technologických zařízení v traťovém úseku Přerov (mimo) – Česká Třebová (mimo) včetně vazeb na stávající zabezpečovací a informační systémy. Vlastní řídící dispečerské centrum pro tento řízený úsek bude umístěno do nové budovy Centrálního dispečerského pracoviště (CDP) v Přerově. Investorem stavby je státní organizace Správa železniční dopravní cesty.

Stavba věcně navazuje na již realizované stavby modernizace či optimalizace spojovacího ramene I. a II. železničního tranzitního koridoru v úseku Přerov (mimo) – Česká Třebová (mimo). V rámci těchto staveb bylo vybudováno mj. také moderní zabezpečovací, sdělovací a napájecí zařízení, které umožnilo úsekové řízení a tvoří základ pro dispečerské řízení. Navazuje na již realizované stavby „DOZ Přerov (mimo) – Břeclav (mimo)“ a „DOZ Přerov (mimo) – Polanka nad Odrou“.

Do jednoho z vybudovaných sálů CDP v Přerově budou umístěna nová pracoviště, která budou tvořena sestavami pracovních stanic uspořádaných ve třech řadách za sebou. Jednotlivé stupně budou vzájemně vyvýšeny. V sále budou zřízena tři pracoviště úsekových dispečerů, z toho dva jsou uvažovány pro následné začlenění řízení žst Olomouc, dvě pracoviště řídicích dispečerů
a tři pracoviště operátorek. Doplněna bude i přenosová technologie, která se bude týkat rozšíření o dispečerské řízení trati Přerov – Česká Třebová.

V jednotlivých stanicích na trati dojde k úpravě, která bude probíhat především v technologických místnostech. Bude se zejména jednat o obnovu softwaru v technologických celcích zabezpečovacích a sdělovacích systémů a k částečné obnově uspořádání stolu výpravčího. Jednotlivé stanice budou vybaveny kamerovými systémy pro sledování vybraných částí staničních obvodů a ve stanicích dojde i k úpravě části sdělovacího zařízení vyvolané potřebami dispečerského řízení. V návaznosti na kamerové systémy, kde je zapotřebí zabezpečit napojení kamer na nástupištích na sdělovací a přenosovou infrastrukturu, jakož i vyřešit jejich napájení. Potřebné kabely budou přiloženy do stávajících kabelových tras.

Železniční přejezdy na silnících I. až III. třídy budou vybaveny kamerami začleněnými do kamerového systému s tím, že dispečer CDP bude mít možnost kontrolovat situaci na zmíněných přejezdech. Částečně budou doplněny i elektrické ohřevy výhybek.

Finanční prostředky z národních zdrojů poskytl Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Rozhodující část je zajišťována spolufinancováním z prostředků Evropské unie z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava. Příspěvek EU může být až 85 % ze způsobilých nákladů.

Vybraná data
Název stavby „DOZ Česká Třebová - Přerov“
Investor stavby Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Generální projektant SUDOP Praha a.s.
Zhotovitel AŽD Praha, s.r.o.
Délka koleje DOZ 109,025 km
Traťová rychlost 160 km/h
Začátek stavby Česká Třebová v km 0,206
Konec stavby Přerov v km 183,179 (CDP Přerov)