Fotografická soutěž 2013 zná své vítěze

22.11.2013

Praha, 25. listopadu 2013 – Desáté výročí existence Správy železniční dopravní cesty provází v průběhu celého roku 2013 řada akcí. Jednou z nich je i vyhlášení vítězů druhého ročníku fotografické soutěže. Oproti premiérovému roku se soutěžilo hned v pěti kategoriích. Přibylo i soutěžících. Těch se letos přihlásilo 153 a poslali dohromady více než osm stovek soutěžních snímků. Na vítěze, které vybrala odborná porota, čekala kromě uznání a pamětních plaket i řada věcných cen a hodnotných dárků od sponzorů soutěže. Ty jim byly předány stylově v reprezentativních prostorách Vládního salonku pražského hlavního nádraží.

Soutěžní klání amatérských fotografů probíhalo i letos dvoukolově. V první fázi nejdříve vybrali členové odborné poroty v každé kategorii 15 fotografií, které postoupily do druhého kola. V tomto pak byl sveden boj o finálové stupně vítězů každé kategorie. Komise zastoupená odborníky na fotografii, jako jsou předsedkyně Svazu českých fotografů Věra Matějů nebo vítězové minulých ročníků soutěže Czech press foto Karel Cudlín a Vojtěch Herout, zvolila společně se zástupci SŽDC i letošního absolutního vítěze.

Svou cenu pomyslně udělili i všichni hlasující na stránkách soutěže, kteří mohli zvolit svého favorita. Ten nejvíce hodnocený pak obdržel Cenu veřejnosti.

Soutěžní kategorie a vítězové ročníku 2013
Současná infrastruktura Prezentovala pohled tvůrců na současnou železnici, ať už ve městě, nebo v krajině. Porota hodnotila fotografie zobrazující aktuální stav, tedy architekturu, nádražní budovy, infrastrukturu nebo železniční techniku. První místo obsadil Filip Řezníček a jeho fotografie nazvaná Noční hlídka.
Lidé na železnici Jak už sám název kategorie napovídá, zde se nashromáždili snímky zachycující aktéry symbolizující život kolem železnice. Výherkyní se stala Marta Wojciechowska s fotografií Na poslední chvíli.
Historická železnice Od parních lokomotiv až po zapomenuté detaily a střípky z našich železničních dějin. To vše se sešlo v tomto segmentu soutěže. Tu opanovala Hana Palečková s fotografií Večerní pára.
Výtvarně pojatá fotografie Sem autoři zasílali fotografie s uměleckým záměrem a s možností dodatečných úprav. V této kategorii kraloval Josef Buček se snímkem Úložiště.
Život na železnici Tato kategorie se nesla v duchu reportážní fotografie zachycující okamžiky z každodenního života na železnici. Ty nejlépe zachytil Miroslav Volek fotografií Oprava výhybky.
Cena veřejnosti Odráží hlasování na webové stránce soutěže. Cenu si odnesl František Tylšar a jeho fotografie nazvaná Zahrádka železniční víly
Absolutní vítěz fotosoutěže Pro rok 2013 se jím stal fotograf Roman Jaroš s obrázkem Večer na kolejích. Na jeho jméně se jednohlasně shodli všichni členové poroty.

Záštitu nad letošním ročníkem fotosoutěže převzaly Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo kultury a Magistrát hlavního města Prahy. Odborným garantem pak byl Výzkumný Ústav Železniční.

Poděkování patří samozřejmě i partnerům soutěže, kteří připravili zajímavé ceny pro nejlepší. Jmenovitě šlo o Cestovní kancelář ČD Travel, Časopis FotoVideo, Foto Škoda a Fotoinstitut. Na autory nejlepších fotografií tak čekal například zájezd dle vlastní volby v hodnotě 15 000 Kč, roční předplatné časopisu FotoVideo, Kompendium pro digitální fotografy od Michaela Freemana, fotografické vybavení od firmy Lowepro nebo poukázky na fotografické kurzy.

Všechny vítězné snímky jsou umístěny na webových stránkách soutěže www.szdc.cz/fotosoutez.