Cestující ve Frýdlantu nad Ostravicí mohou využívat zvýšená nástupiště

10.02.2014

Frýdlant nad Ostravicí, 10. února 2014 – Ke zlepšování parametrů železniční infrastruktury dochází nejen na tranzitních koridorech, ale také na dalších místech. Posledním příkladem může být železniční stanice Frýdlant nad Ostravicí, jejíž rozsáhlou rekonstrukci dnes ukončila Správa železniční dopravní cesty. Stavební práce trvaly přibližně rok a vyžádaly si téměř 237 milionů korun.

Frýdlant nad Ostravicí patří mezi důležité železniční stanice na trati z Ostravy do Valašského Meziříčí. Hojně ji využívají rovněž cestující, kteří zde přestupují na vlaky do Ostravice ležící v podhůří Beskyd. Nejen oni mohli zaznamenat výraznou proměnu nedávno rekonstruované stanice. Ke zvýšení cestovního komfortu přispěla zejména ostrovní nástupiště se zvýšenou nástupní hranou. K ochraně před nepřízní počasí slouží dva přístřešky pro cestující. Bezbariérový přístup na nástupiště zajišťuje nový podchod s výtahy.

Předmětem stavby byla dále rekonstrukce železničního svršku a spodku, mostů a přejezdů. Došlo i k úpravám kolejiště, které nově umožňuje současný odjezd vlaků ve směru na Frenštát pod Radhoštěm a na Ostravici. Změny se dotkly rovněž zabezpečovacího zařízení a osvětlení ve stanici, celkem 13 výhybek získalo elektrický ohřev. Rychlost vlaků se po rekonstrukci zvýšila na 50 až 70 km/h. S ohledem na plánovanou elektrizaci trati byly všechny úpravy navrženy již pro elektrizovanou trať.

Projekt byl z více než 83 procent spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava. Finanční prostředky z národních zdrojů poskytl Státní fond dopravní infrastruktury.

Název stavby Rekonstrukce žst. Frýdlant nad Ostravicí
Investor stavby Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Generální projektant Dopravní projektování s.r.o., Kvadro s.r.o.
Zhotovitel Viamont DSP, a.s.
Začátek a konec stavby km 100,465–km 101,714
Celková délka kolejí 4 567 m
Rychlost 50–70 km/h
Nástupní hrana 550 mm nad kolejí 840 m