SŽDC podepsala s městem Havířov smlouvu o spolupráci, místní nádraží čeká zásadní proměna

30.01.2018

Výpravní budovu vlakového nádraží v Havířově čeká kompletní rekonstrukce. Na její nové podobě bude Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) spolupracovat s městem. Stavba v bruselském stylu bude sloužit nejen k odbavování cestujících, ale také ke sportovním a volnočasovým aktivitám nebo jako služebna městské policie. Dnes tyto plány stvrdily obě strany podepsáním memoranda o spolupráci při rekonstrukci budovy a také přednádražního prostoru.


Cílem SŽDC je koordinovat plánovanou rekonstrukci havířovské výpravní budovy spolu s akcí města, tedy úpravou přednádražního prostoru. „Těší nás, že vedení města aktivně přistupuje k problematice využití prostor, které jsou z pohledu dnešních nároků mnohonásobně naddimenzované a obtížně se hledá jejich smysluplné využití,“ uvádí generální ředitel SŽDC Pavel Surý a současně doplňuje: „Zadali jsme zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci celé nádražní budovy, tedy i její levé administrativní části. Navázali jsme na původní plány Českých drah a počítáme s využitím těchto prostor pro cestující a dopravce. Velký význam má i umístění technologie pro zajištění provozu, což zohledňuje budoucí rekonstrukci staniční části nádraží. Zachována zůstane hlavní halová část v bruselském stylu, pronajmeme ji městu.“

Město chce vnitřní prostory nádražní haly využít jako sportovně-společenské centrum, v němž budou umístěny například hřiště, squashové kurty, horolezecká stěna, kavárna, kulturní prostory, klubovny, šatny, sociální zařízení či služebna městské policie. Na možné využití haly si Havířov nechal vypracovat studii. „Oceňujeme, že máme možnost otevřít debatu s vedením SŽDC ještě v této projektové fázi a částečně tak ovlivnit rekonstrukci nádražní budovy a přizpůsobit se potřebám budoucích investorů a jiným aktivitám, které se zde budou realizovat. O vhodném využití tohoto prostoru v rámci města chceme otevřít diskuzi jak s příspěvkovými organizacemi, tak s odbornou i neodbornou veřejností,“ vysvětluje náměstek havířovské primátorky pro ekonomiku a správu majetku Josef Bělica.

Na projektu rekonstrukce výpravní budovy pracuje společnost KOHL architekti, dokončena bude 30. dubna. Vychází z původní dokumentace a nově zohledňuje projekt města na přestavbu přednádražního prostoru. Cílem je zahájit rekonstrukci ještě v letošním roce. SŽDC komplexně zmodernizuje levou administrativní část budovy. Významné budou dispoziční změny, které reflektují požadavky dopravců a odpovídají potřebám cestujících, současně se již opraví prostory po technologii zajišťující železniční provoz. Součástí tak zásadní opravy je realizace nových přípojek, inženýrských sítí včetně opravy všech vnitřních rozvodů nebo ústředního vytápění. V případě haly se SŽDC zaměří na úpravy pro budoucí využití vnitřních prostor městem, tedy opravu vnějšího pláště budovy, přípojek a  sociálního zařízení.

Modernizaci přednádražního prostoru za zhruba 150 milionů korun zahájí město Havířov ještě letos. „Nově by mělo vzniknout asi 180 parkovacích stání. Součástí nového přednádražního prostoru budou také kryté zastávky a příchozí koridory, do lokality chceme rovněž přivést cyklostezku,“ doplňuje Bělica.

Nádražní budova v Havířově byla postavena v letech 1964 až 1969 v tzv. bruselském stylu podle návrhu architekta Josefa Hrejsemnou. Na návrhu se podílel také sochař Václav Uruba, který byl autorem plastiky Směrník v brutalistním stylu před vstupem do haly. Západní stěnu vstupní haly pokrývá barevná skleněná mozaika o ploše 65 metrů čtverečních od sklářského výtvarníka a malíře Vladimíra Kopeckého.


Soubory ke stažení

Tisková zpráva ke stažení pdf

 

Recepce (Praha):
Tel.:+420 222 335 711
(POUZE Po–Pá 7:00–15:00)

 

Datová schránka:
uccchjm
Kontaktní formulář
Další kontakty
 

epodatelna@szdc.cz Copyright © 2009-2012 SŽDC