Provoz na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou bude bezpečnější

02.06.2015

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně zahájila modernizaci železničních přejezdů na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou. Rekonstrukcí projde celkem šest křížení železnice se silničními komunikacemi. Projekt zvýší bezpečnost drážní dopravy v tomto úseku a přispěje i k vyššímu komfortu pro cestující.

Projekt vychází z priorit Operačního programu Doprava, které mají za cíl zkvalitnit železniční dopravu. Jeho smyslem je především zvýšit bezpečnost přejezdů a spolehlivost zařízení, snížit vliv lidského faktoru a centralizovat zabezpečovací zařízení. Dalším přínosem je také větší plynulost železničního a silničního provozu v okolí přejezdů.

„Mezi nejčastější příčiny smrtelných nehod na železnici stále patří nekázeň řidičů či chodců na železničních přejezdech. Naším hlavním cílem na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou je proto zvýšení bezpečnosti cestujících. Díky projektu bude navíc možné navýšit traťovou rychlost až na 60 km/h a rychlost pro přejíždějící silniční vozidla na 50 km/h,“ uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Předmětem stavby je výstavba a rekonstrukce šesti železničních přejezdů, které jsou v současné době zabezpečeny výstražnými kříži a v jejich blízkosti dochází z důvodu špatných rozhledových poměrů ke snížení traťové rychlosti drážních vozidel. Tyto přejezdy budou opatřeny novým světelným zabezpečovacím zařízením. V některých případech budou prováděny také úpravy železničního svršku a spodku.

Celkové náklady stavby s názvem Zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech v úseku Kutná Hora – Zruč činí 55 705 168 Kč bez DPH. Investorem je Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Projekt je v rámci Operačního programu Doprava spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti, a to v maximální výši 43 780 081 Kč. Národní financování projektu zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury. Zhotovitelem stavby je společnost AŽD Praha. Dokončení prací je plánováno na konec září letošního roku.

Název stavby Zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech
v úseku Kutná Hora – Zruč
Investor stavby Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Projektant a zhotovitel AŽD Praha s.r.o.
Traťová rychlost 60 km/h
Termín zahájení stavby 03/2015
Termín dokončení stavby 09/2015
Celkové náklady stavby 55 705 168 Kč (bez DPH)