Rekonstrukce nástupiště číslo 3 v železniční stanici Klatovy dokončena

07.05.2010

Klatovy, 7. května 2010 – Železniční stanice Klatovy se ode dneška může pyšnit zrekonstruovaným ostrovním nástupištěm číslo 3. Stavba probíhala od 16. října loňského roku. Nástupiště nyní splňuje všechny parametry potřebné pro moderní a bezpečné cestování. Rekonstrukce se dočkalo také zastřešení. Nástupištní hrana je nyní ve výšce 550 milimetrů nad temenem kolejnice, což výrazně usnadňuje nástup a výstup cestujících. Investorem stavby je Správa železniční dopravní cesty.

Rekonstrukcí prošly také pochozí plochy nástupiště. Nahrazeny byly i původní betonové nástupištní zídky, které byly v nevyhovujícím stavu. Nahrazeny byly novými železobetonovými prefabrikáty tvaru L a povrch nástupiště zámkovou dlažbou. Nechybí ani žluté bezpečnostní pásy. Rekonstrukce ostrovního nástupiště číslo 3 se nachází mezi kolejemi číslo 2 a 4 a svými parametry vyhovuje průjezdnému průřezu Z-GC, stejně tak nástupištní přístřešek, který byl i pro tento průřez upraven v roce 2006. Nový obklad světle modré barvy na obou výstupech na nástupiště číslo 2 a 3 a na čelní stěně podchodu odpovídá stěnám u výstupů. Současně s novým obložením byla instalována nová moderní ocelového madla a krátká zábradlí na výstupech pro napojení stávajících schodišť na novou úroveň nástupiště. V rámci stavby bylo upraveno sdělovací a zabezpečovací zařízení a rozvody nízkého napětí. Pro cestující nejviditelnější změnou v této souvislosti jsou jistě nové informační tabule, navigační majáky pro nevidomé včetně kabelových přívodů a osvětlení nástupiště. Do železničního spodku nebylo při stavbě zasahováno.

Stavba byla financována prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury. Náklady na realizaci představují částku 13 136 016 Kč. Projekt vypracovala akciová společnost SUDOP Project Plzeň.

Technické údaje
Investor: Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Zhotovitel: DOSTA Tábor s.r.o.
Projektant: SUDOP Project Plzeň a.s.
Zahájení stavby: 16. října 2009
Ukončení stavby: 7. května 2010