SŽDC podepsala kolektivní smlouvu na rok 2013

19.12.2012

Po více než dvou měsících náročného vyjednávání podepsalo vedení Správy železniční dopravní cesty podnikovou kolektivní smlouvu pro rok 2013 se svými sociálními partnery. Ta zaručuje zaměstnancům růst mezd v obdobné procentuální výši, na jaké se dohodli zástupci odborů a společnosti České dráhy. Firemní benefity pak zůstávají v rozsahu letošního roku.

„Podniková kolektivní smlouva na rok 2013 nepřináší žádné zásadní změny oproti předchozímu roku. Zaměstnancům zaručuje stejné benefity, jaké mají dosud, a navíc jim dává jistotu i navýšení mzdy v tarifních skupinách až o 1,8 %,“shrnul jednání generální ředitel SŽDC Jiří Kolář.

Kolektivní smlouva detailně upravuje spolupráci zaměstnavatele s odborovými organizacemi a jejím cílem je vytvořit sociální smír ve společnosti. Přesně definuje nejen povinnosti, ale například i benefity, na které mají zaměstnanci nárok. Jejich rozsah zůstane po podpisu zachován ve stejném rozsahu jako v roce 2012.Firma navíc v dokumentu deklarovala, že v dalším období neočekává žádné zásadní propouštění.

„Jsem velmi rád, že s našimi partnery došlo k podepsání dohody. Museli jsme najít řadu kompromisů na obou stranách.
S ohledem na současnou ekonomickou situaci v České republice považuji vzniklou dohodu za velmi rozumné maximum možného,“ uvedl po jednání generální ředitel Kolář a dodal: „Chtěl bych poděkovat celému týmu vyjednavačů a našim sociálním partnerům za jejich konstruktivní přístup.“