Železniční stanice Praha Libeň má moderní zabezpečení

28.11.2011

Praha, 28. listopadu - Do zkušebního provozu bylo dnes uvedeno nové staniční zabezpečovací zařízení v železniční stanici Praha Libeň. Jedná se o elektronické stavědlo ESA-33 (AŽD Praha), které nahradí fyzicky dožité reléové zabezpečovací zařízení AŽD-71 z počátku sedmdesátých let minulého století. Instalace nového moderního zabezpečovacího zařízení je součástí stavby „Průjezd železničním uzlem Praha - modernizace traťového úseku Praha Libeň - Praha Běchovice 1. část (včetně 2. části)“

Zařízení bude ovládáno z jednotného obslužného pracoviště (JOP), umístěného v rekonstruované dopravní kanceláři na ústředním stavědle. Celkem bude do nového zařízení zapojeno 125 výhybek. Všechny kolejové obvody jsou typu KOA-1 a jsou plně interoperabilní. To znamená, že je bez omezení umožněn pohyb jakéhokoliv trakčního vozidla ze všech členských zemí Evropské unie.

Staniční koleje jsou vybaveny přenosem vlakového zabezpečovače na lokomotivu. Nedílnou součástí je i graficko-technologická nadstavba (GTN) s přenosem čísel vlaků a vedením dopravního deníku. Aktivace nového staničního zabezpečovacího zařízení ve stanici Praha Libeň je významný příspěvek ke zvýšení kapacity drážní dopravy v pražském železničním uzlu a logicky navazuje na již dokončenou stavbu „Nové spojení“, se kterou tvoří celek, umožňující rychlejší a kvalitnější železniční spojení hlavního města s východem republiky.

Základní část projektu zpracovala firma IKP Consulting Engineers, s.r.o, realizační dokumentaci stavby společnost AŽD Praha, s.r.o. Investorem stavby je státní organizace Správa železniční dopravní cesty.

Recepce:

Copyrigtht © 2009-2012 SŽDC