Muzejní noc v expozici sdělovací a zabezpečovací techniky v Hradci Králové

11.05.2011

Praha, 11. Května 2011 - U příležitosti Mezinárodního dne muzeí a galerií proběhne v pátek 20. května 2011 od 18,00 do 24,00 hodin IV. ročník muzejní noci v Hradci Králové. Vstup do všech muzeí a galerií je tuto noc zdarma. Ne jinak tomu bude i v expozici sdělovací a zabezpečovací techniky.

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace prostřednictvím Technické ústředny dopravní cesty provozuje tuto stálou muzejní expozici sdělovací a zabezpečovací techniky v Kydlinovské ulici 13000 v areálu firmy Signal Mont s.r.o. Expozice byla zřízená v roce 1988 u příležitosti 150. výročí příjezdu prvního parního vlaku na území republiky. Původním místem expozice byla železniční stanice Vidnava, reinstalace do Hradce Králové byla realizována v roce 2001.

Vnitřní expozice zahrnuje osm prostor s exponáty zabezpečovací a sdělovací techniky. Prostory představují: epochu počátků železnice, dopravní kancelář, společný vývoj prvků sdělovací a zabezpečovací techniky, vývoj prvků zabezpečovací techniky, epochu pevné páky, vývoj sdělovací techniky, od telegrafu po automatické ústředny, audiovizuální sál.

Ve venkovních prostorách můžeme shlédnout vůbec největší expozici návěstidel v Evropě. Tato část expozice soustřeďuje ojedinělé a unikátní exponáty. Řada exponátů je zprovozněna nebo upravena tak, aby bylo možné předvést je za chodu.

Při prohlídce bychom neměli zapomenout ani na studovnu a knihovnu, kde je soustředěn nejúplnější dokumentační fond o železniční sdělovací a zabezpečovací technice.

Adresa expozice:

Správa železniční dopravní cesty, s. o.
Technická ústředna dopravní cesty
Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky
(Areál firmy Signal Mont s. r. o.)
Kydlinovská 1300
500 02 Hradec Králové