Slavnostní zahájení stavby rekonstrukce žst. Nesovice, II. část

02.07.2010

Nesovice, 30. 6. 2010 – Oficiálně zahájena byla rekonstrukce kolejiště v železniční stanici Nesovice. Tato stanice leží na železniční trati číslo 341, v úseku mezi Bučovicemi a Nemoticemi v Jihomoravském kraji. Cílem stavby je rekonstrukce stávajícího kolejiště a technologických zařízení. V rámci stavby mimo jiné vyrostou dvě nová bezbariérová nástupiště, dojde k rekonstrukci mostních objektů a železničního přejezdu. Investorem stavby je státní organizace Správa železniční dopravní cesty.

Součástí stavební části je i demolice stavědel 1 a 2, které se stanou po dokončení elektronického staničního zabezpečovacího zařízení nepotřebné. Z technologického hlediska stavba dále obsahuje modernizaci stávajícího traťového a přejezdového zabezpečovacího zařízení, elektrického požárního a zabezpečovacího zařízení a rovněž i nezbytné úpravy v oblasti silnoproudu včetně zřízení nové elektrické přípojky. Všechna technologická zařízení budou také umožňovat fungování integrovaného transevropského železničního systému. Rekonstrukci železniční stanice Nesovice lze charakterizovat vzhledem k souběžně vedené komunikaci I/50 jako úsek složitý. Stavební práce budou probíhat v husté průmyslové a obytné zástavbě.

Zhotovitelem stavby je sdružení „NESOVICE 2009“, jehož členy jsou SEŽEV – REKO, a.s. (vedoucí účastník sdružení) a AŽD Praha s.r.o. Projekt vypracovala společnost MTPKH Brno.

Stavba „Rekonstrukce žst. Nesovice, II. část“ je navržena na spolufinancování Evropskou unií v rámci Operačního programu Doprava. Celkové náklady na rekonstrukci stanice jsou plánovány na 171 697 000,- Kč bez DPH. Příspěvek z Fondu soudržnosti se předpokládá ve výši 145 942 000,- Kč, což činí 85,00 % způsobilých výdajů projektu. Zbývající část je spolufinancována z národních zdrojů prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury.

Základní údaje o stavbě
Název stavby: Rekonstrukce žst. Nesovice, II. část,
Investor: Správa železniční dopravní cesty, státní organizace,
Stavební správa Olomouc