Nové zastávky na Odersku

16.02.2009

Nové, železniční zastávky v mikroregionu Odersko

Polom, 16. února 2009 - Na trati Suchdol nad Odrou - Budišov nad Budišovkou začaly od půlnoci ze 14. na 15. února sloužit cestujícím hned dvě nově vybudované železniční zastávky: Odry-Loučky a Jakubčovice nad Odrou. Zastávky jsou zastřešené, mají přístup usnadňující pohyb tělesně postiženým a vyšší nástupištní hranu (550 mm nad temenem kolejnice) pro pohodlnější nástup a výstup cestujících. Samozřejmostí je osvětlení nástupišť.

Nová zastávka Jakubčovice nad Odrou nahrazuje dosavadní zastávku, která se ke stejnému datu ruší. Dosavadní zastávka byla v blízkosti kamenného lomu a s tím souvisely potíže s prašností a blátivým terénem v okolí. Nová zastávka je blíže k obci.

Zcela nová je železniční zastávka Odry-Loučky, kterou budou využívat především obyvatelé místní části města Odry. První vlak Českých drah zde zastavil v neděli 15. února v 5:23 hodin při cestě z Budišova nad Budišovkou.

Co předcházelo aneb historické ohlédnutí

Zájem občanů o zřízení nové zastávky Odry-Loučky, kterou by využívala místní část města, existuje podle vedoucího odboru dopravy města Odry minimálně dvacet let. V roce 1994 podobná iniciativa údajně ztroskotala z finančních důvodů. Odbor dopravy města Odry reagoval na požadavky občanů a Osadního výboru obce Loučky. Protože původní projektová dokumentace byla již zastaralá a neodpovídala současným podmínkám, nechalo město v roce 2006 zpracovat novou projektovou dokumentaci na novou zastávku k územnímu a stavebnímu řízení.

Stavební úřad města Odry vydal územní rozhodnutí v dubnu 2007, stavební povolení Drážní úřad Olomouc v srpnu 2007. V září na svém 15. zasedání zastupitelé města rozhodli o tom, že nová zastávka bude postavena z rozpočtu města. Realizace stavby proběhla od září do prosince 2008 firmou PKD Stavba, s. r. o. ze Suchdola nad Odrou. V lednu 2009 Drážní úřad Olomouc schválil uvedení zastávky Odry-Loučky do zkušebního provozu, který se zahajuje od půlnoci ze 14. na 15. února.

Na zastávce Odry-Loučky budou zastavovat všechny osobní vlaky Českých drah na trati Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou. V pracovní den jich bude celkem 20 v obou směrech.

Věříme, že budou všichni cestující s novými zastávkami spokojeni, a že se zkvalitní dopravní obslužnost regionu.

Shrnutí

Zastávka Odry-Loučky

Investice: cca 1,5 mil Kč
Investor: Město Odry
Projektová a stavební dokumentace: Ing. Tomáš Derka
Rozhodnutí o zafinancování: 15. zasedání zastupitelstva města Odry
Zhotovitel: PKD Stavba, s. r. o.
Realizace: IX. 2008 – XII. 2008
Délka nástupiště: 60 m.

Zastávka Jakubčovice nad Odrou

U zastávky Jakubčovice nad Odrou jsou technické údaje shodné se zastávkou Odry-Loučky. Délka nástupiště činí 65 m. Investorem výstavby je firma EUROVIA Lom Jakubčovice, s.r.o.

Recepce:

Copyrigtht © 2009-2012 SŽDC