Do funkce generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty byl jmenován Ing. Jiří Kolář, Ph.D.

19.04.2012

Praha, 19. dubna 2012 – Správní rada státní organizace Správa železniční dopravní cesty dnes na základě předchozího výběrového řízení zvolila generálního ředitele. Do funkce byl jmenován Ing. Jiří Kolář, Ph.D.

Krátce po svém jmenování představil generální ředitel Jiří Kolář své priority. Především je to prosazení na zákazníky orientovaného přístupu u celé organizace, větší a aktivnější komunikace s dopravci, ale také s kraji a jednotlivými městy a obcemi. Další prioritou zůstává čerpání finančních prostředků na investiční akce z Evropské unie a také aktivní zapojení SŽDC v procesu dokončení transformace české železnice v souladu evropskou legislativou.

Jiří Kolář se v loňském roce aktivně podílel na vzniku tzv. živé dopravní cesty, tedy na převodu zaměstnanců zajišťujících řízen provozu a obsluhy dráhy z ČD na SŽDC, úspěšně zrealizovaném
k 1. 9. 2011.

Dle vyjádření předsedy Správní rady Adolfa Jílka volila Správní rada SŽDC z velmi silných kandidátů, ale na volbě Jiřího Koláře se shodla jednohlasně.

Jiří Kolář nastoupil v roce 1983 na tehdejší Československé státní dráhy (ČSD), kde zastával různé funkce v rámci železničního provozu. V letech 1993­–1999 pracoval jako přednosta železniční stanice Kladno. Od roku 1999 do roku 2004 byl ředitelem Obchodně provozního ředitelství (OPŘ) v Ústí nad Labem. Jiří Kolář absolvoval Fakultu provozu a ekonomiky Vysoké školy dopravní v Žilině, obor provoz a ekonomika dopravy. V roce 1999 získal doktorát na Univerzitě Pardubice.