Obnovení provozu vlaků na trati Pečky – Kouřim od 28. června

25.06.2014

Praha, 25. června 2014 – Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dokončuje v těchto dnech opravy více než rok nesjízdné trati z Peček do Kouřimi. Při této příležitosti se v sobotu 28. června uskuteční zvláštní historické jízdy vlaků i autobusů na trasách Pečky – Bošice – Kouřim a Bošice – Bečváry. Jejich pořadateli jsou kromě společnosti Ropid a SŽDC dopravci KŽC Doprava a OAD Kolín.

Přerušení provozu na železniční trati způsobila blesková povodeň vloni v červnu. Vlivem valící se vody došlo k podemletí drážního tělesa, na mnoha místech byla narušena geometrická poloha koleje. Dále byl vážně poškozen jeden železniční most. Správa železniční dopravní cesty proto provedla rozsáhlou, středně těžkou opravu trati za 48 milionů korun. Její financování zajistí Evropská unie prostřednictvím svých povodňových fondů.

Celodenní program cca od 11 do 17 hodin může být příjemnou oslavou začátku školních prázdnin pro malé i velké. Historické vlaky i autobusy se budou potkávat v Bošicích, kde bude zároveň přistaven občerstvovací vůz „Bixovna“. Z Bošic do Kouřimi spolu budou závodit historický vlak s autobusem. Z Prahy se dá do Peček pohodlně dojet vlakovou linkou S1, která jezdí z Masarykova nádraží v hodinových intervalech (odjezd vždy v 15. minutu).

Jízdné v historických vlacích je dle Tarifu ČD a KŽC Doprava, resp. dle Tarifu PID, jízdy historickým autobusem jsou zdarma.

Seznam historických vozidel v sobotu 28. 6. 2014:

• Lokomotiva řady 721 „Hektor“ + 2× přípojný vůz Bix
  • Motorový vůz řady 851 „Krokodýl“ + přípojný vůz Bmx
  • Motorový vůz řady 830 „Dvaašedesátka“
  • Motorový vůz řady 810 „Orchestrion“ v retronátěru

Autobus Škoda 706 RTO (za hezkého počasí verze bez střechy)