Ocenění „Dopravní stavba roku 2011“ získala stavba Optimalizace trati Stříbro – Planá u Mariánských Lázní

23.05.2012

Ve čtvrtek 17. května 2012 byly v Betlémské kapli v Praze vyhlášeny ceny a tituly.  Česká dopravní stavba, technologie, inovace roku 2011 byla obeslána rekordním počtem 88 přihlášek! Diplomy zástupcům oceněných přihlašovatelů předali jménem vypisovatelů náměstek ministra dopravy Ing. Ivo Toman, MBA a ředitel SFDI Ing. Tomáš Čoček, Ph.D.

Titul Dopravní stavba roku 2011 v kategorii A získala stavba Optimalizace trati Stříbro­ – Planá u Mariánských Lázní. Prestižní ocenění titul Česká stavba roku 2011 za Správu železniční dopravní cesty převzal náměstek generálního ředitele pro modernizaci dráhy Ing. Petr Šlegr.

S hodnocením poroty přítomné seznámil její dlouholetý předseda, pan prof. Ing. Petr Moos, CSc., prorektor ČVUT. Slavnostní předávání proběhlo již tradičně v Betlémské kapli a zúčastnila se ho řada osobností veřejného života i profesní špičky oborů architektura, stavitelství a doprava.

Titul byl udělen za: „komplexní rekonstrukci železniční tratě, která je součástí III. TŽK Cheb – Mostyu Jablunkova v úseku Stříbro – Planá u M. L., v délce 32 kilometrů, včetně 7 železničních stanic. V celém úseku byla provedena rekonstrukce trakčního vedení včetně nové trakční transformovny v Plané u M. L. a spínací stanice v Ošelíně. Dále byly provedeny rozsáhlé sanace skalních zářezů, rekonstrukce  železničních tunelů, mostů a propustků. Pro zajištění dodržení hygienických limitů hluku byly vybudovány protihlukové stěny doplněné individuálními protihlukovými opatřeními,“citace poroty.

Investorem stavby je státní organizace Správa železniční dopravní cesty a výrazným podílem, cca 73 %, se na jejím spolufinancování podílela Evropská unie prostřednictvím Fondu soudržnosti.Hlavními přínosy dokončené stavby je zvýšení traťové rychlosti až na 140 km/h z původních 60-90 km/h a posílení bezpečnosti železničního provozu.

Projektovou dokumentaci zpracovala akciová společnost SUDOP Praha, zhotovitelem se na základě výběrového řízení stalo „Sdružení Stříbro“, jehož členy jsou společnosti Skanska, a.s., OHL ŽS a.s. a Eurovia CS, a.s.

Titul ČDS 2011 pdf
„Dopravní stavba roku 2011“ získala stavba Optimalizace trati Stříbro – Planá u Mariánských Lázní pdf

Diskuse je zatím prázdná.
Vložit příspěvek
Vyjma zvýrazněných, příspěvky v diskusi nevyjadřují stanovisko SŽDC.