Opravené rakovnické nádraží slouží cestujícím

24.08.2017

SŽDC dnes slavnostně ukončila opravu rakovnické výpravní budovy. Po Dobříši, Zadní Třebani a Kostomlatech nad Labem se jedná o čtvrté nádraží ve Středočeském kraji, které letos prošlo dílčí rekonstrukcí. Stavební práce se zahájily v březnu letošního roku. SŽDC vynaložila na opravu 5,4 milionu korun.

„Přibližně před třemi lety zahájil opravy původní vlastník České dráhy, rekonstrukcí prošla střecha, část oken nebo veřejné toalety. V letošním roce jsme na opravy navázali. Zaměřili jsme se na nutnou opravu vnějšího pláště, výměnu zbývajících oken a dveří nejexponovanější části prvního nadpodlaží, obkladů či klempířských prvků. Sjednotili jsme vstupy do budovy, provedla se sanace a odvlhčení objektu, revitalizovala se také čekárna pro cestující včetně nového vnitřního a vnějšího mobiliáře. Úpravy se dotkly i technického zázemí objektu, došlo k přemístění hlavní rozvodny a uvolnění prostor pro další komerční využití,“ uvádí náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

Jak fasáda, tak okna a dveře rakovnické výpravní budovy již byly v nevyhovujícím stavu. Stará okna navíc neměla žádné izolační schopnosti a budova tak byla velmi energeticky náročná. V rámci prací se opravila i nevyhovující dlažba, instaloval se nový informační systém, dále reproduktory a světla.

Stavební práce realizovala společnost DOSTA od letošního března, dokončeny byly 24. července. Celkové náklady dosáhly výše 5,4 milionu korun.