Správa železniční dopravní cesty doplňuje závazná pravidla pro dopravce

30.03.2011

Praha, 30. 3. 2011 – Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) rozšířila rámcovou smlouvu o přístupu na železniční dopravní cestu o nový závazný prvek. Jedná se o povinnost uhradit poplatek za objednanou a přidělenou kapacitu i v případě, že nedojde k její realizaci.

Jako první tuto rozšířenou rámcovou smlouvu podepsal zástupce společnosti Rapid Express a.s. Leoš Novotný. Ten u dnešní příležitosti uvedl: „Cítíme tato nová, tvrdá, ale korektní pravidla a vnímáme je jako jasný závazek vůči provozovateli dráhy“. Ing. Pavel Habarta, MBA, pověřený řízením organizace, k tomu dodal: „Stejná smlouva je v současné době připravována i s dalšími dopravci. Předpokládáme, že tím dojde k ještě větší transparentnosti přístupů všech dopravců na námi provozovanou železniční dopravní síť České republiky.“

Opatření v inovovaných rámcových smlouvách je zavedeno na základě zkušeností, kdy někteří dopravci v minulosti nevyužili objednanou kapacitu dopravní cesty a tuto dopravní cestu tak blokovali případným jiným dopravcům.

Novou rámcovou smlouvu realizuje SŽDC v souladu s evropskými právními normami.