Podpis smlouvy Průjezd Plzní

07.11.2011

Praha, 7. listopadu 2011 – Dnes byla oficiálně podepsána smlouva na modernizaci železničního uzlu Plzeň ve směru III. tranzitního koridoru. Stavbu v hodnotě 942 milionů korun (bez DPH) provede společnost Skanska během následujících dvou a půl let. Investorem je Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Finanční prostředky poskytne Státní fond dopravní infrastruktury a stavba je navržena ke spolufinancování Evropskou unií z Fondu soudržnosti.

Ing. Pavel Habarta, MBA, pověřený řízením SŽDC, při dnešní příležitosti uvedl: „Podpis je závazkem všech zúčastněných subjektů zrealizovat tuto náročnou stavbu v městské zástavbě za neměnných a ve smlouvě zakotvených podmínek.“

„Vzhledem k složité situaci v jaké se dopravní stavitelství v České republice nachází, je pro nás získání této zakázky
o to významnější.“
říká Jindřich Topol, výkonný ředitel divize Železniční stavitelství, Skanska a. s.

Předmětem díla je modernizace části tratí České Budějovice - Cheb a Praha - Domažlice. V případě Chebské trati se jedná
o propojení železniční stanice Plzeň hlavní nádraží se začátkem již dokončené stavby Plzeň-Stříbro a v případě Domažlické trati se jedná o modernizaci od železniční stanice Plzeň hlavní nádraží do železniční stanice Plzeň Jižní předměstí včetně.

Součástí stavby je i komplexní rekonstrukce podchodů železniční stanice Plzeň hlavní nádraží, které budou prodlouženy do ulic Šumavská a Železniční. Rozhodujícími stavebními objekty jsou rekonstrukce mostů přes řeku Radbuzu, přes Prokopovu
a Vejprnickou ulici a přes Vejprnický potok.

Jedná se o další z významných projektů transevropské dopravní sítě. Stavba „Průjezd uzlem Plzeň ve směru III. TŽK“ je zařazena do seznamu prioritních staveb Operačního programu Doprava na léta 2007-2013 ke spolufinancování Evropskou unií z Fondu soudržnosti.