Postup prací na zprovoznění poškozeného úseku u Stříbra

03.05.2011

Na znovu otevřeném úseku III. koridoru touto mimořádnou událostí vznikla státní organizaci Správa železniční dopravní cesty předběžná škoda ve výši 3 miliony korun. Po mimořádné události byly přeměřeny a zkontrolovány všechny parametry tratě. Dosavadní vyšetřování vyloučilo stavební nebo technickou závadu na trati. Jednalo o závadu na dvojkolí podvozku vagonu akciové společnosti České dráhy.

Další harmonogram opravných prací:

Vzhledem k tomu, že se jedná o poškození unikátní součásti nové železniční infrastruktury, je oprava velice náročná. Jak výhybka, tak zabezpečovací zařízení, tak v neposlední řadě betonové pražce pod výhybkou byly vyrobeny na míru a nyní se musí vyrobit zcela nové. V současné době je na místě kompletováno 200 metrů nové koleje, která byla poškozena za výhybkou. Během zítřka bude odstraněna poškozená kolej a bezprostředně poté bude instalována kolej nová. Nejpozději ve středu (4. 5. 2011), po důkladném posouzení dodavatelem výhybkového tělesa, bude poškozená výhybka provizorně ale bezpečně nastavena do jedné polohy a poté předpokládáme zahájení provizorního železničního provozu. Dodání nových komponentů výhybky a dalších unikátních dílů, a tím uvedení celého úseku do plného provozu, je vzhledem k náročnosti výroby otázkou dnů, možná týdnů. SŽDC vyvíjí maximum úsilí, aby byl tento čas zkrácen na minimum.