Provoz na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou je díky modernizaci přejezdů bezpečnější

22.09.2015

Kutná Hora, 22. září 2015 – Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila modernizaci železničních přejezdů na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou. Rekonstrukcí prošlo celkem šest křížení železnice se silničními komunikacemi. Hlavním přínosem projektu je především zvýšení bezpečnosti drážní dopravy v tomto úseku a zajištění vyššího komfortu pro cestující.

Projekt vycházel z priorit Operačního programu Doprava, který si klade za cíl zkvalitnit železniční dopravu mimo transevropskou dopravní síť. Jeho smyslem je především zvýšit bezpečnost přejezdů a spolehlivost zařízení, snížit vliv lidského faktoru a centralizovat zabezpečovací zařízení. Dalším pozitivním dopadem modernizace je také zvýšení plynulosti železničního a silničního provozu v okolí přejezdů.

„Prvořadým cílem modernizace přejezdů na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou bylo zvýšení bezpečnosti provozu. Díky projektu je nyní navíc možné navýšit traťovou rychlost až na 60 km/h a rychlost pro přejíždějící silniční vozidla z dřívějších 30 na 50 km/h,“ uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Projekt řešil výstavbu a rekonstrukci šesti železničních přejezdů, které byly před modernizací zabezpečeny pouze výstražnými kříži. Drážní vozidla musela v jejich blízkosti kvůli špatnému rozhledu snižovat rychlost. Tyto přejezdy byly opatřeny novým světelným zabezpečovacím zařízením, jeden z nich byl navíc vybaven i závorami. Celkem tři křížení získala také signalizaci pro nevidomé. U vybraných přejezdů došlo také k úpravám železničního svršku a spodku trati.

Celkové náklady stavby s názvem Zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech v úseku Kutná Hora – Zruč činí 55 705 168 Kč bez DPH. Investorem je Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Projekt byl v rámci Operačního programu Doprava spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti, a to až v maximální výši 43 780 081 Kč. Národní financování zajistil Státní fond dopravní infrastruktury. Zhotovitelem stavby je společnost AŽD Praha.

Název stavby Zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech
v úseku Kutná Hora – Zruč
Investor stavby Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Projektant a zhotovitel AŽD Praha s.r.o.
Traťová rychlost 60 km/h
Termín zahájení stavby 03/2015
Termín dokončení stavby 09/2015
Celkové náklady stavby 55 705 168 Kč (bez DPH)