Správa železniční dopravní cesty zahajuje provoz tunelu v Mostech u Jablunkova

31.05.2013

Dnes ráno byl zahájen provoz na 2. koleji dvoukolejného tunelu v Mostech u Jablunkova. Úplné zprovoznění tunelu, tedy včetně koleje číslo 1, je plánováno na začátek července 2013. Výstavba tunelu byla zahájena v rámci projektu optimalizace trati státní hranice SR v roce 2007. Nový tubus tunelu byl proražen v červnu 2009 a je dlouhý 612 metrů. Úplné dokončení stavby se předpokládá v závěru letošního roku.

V současné době byl v provozu pouze jednokolejný tunel číslo I. Kalchberg, ve kterém se vlaky nemohly křížit, a navíc zde byla omezená rychlost. Ten však po převedení provozu do nového dvojkolejného tunelu nebude úplně zrušen. Polovina tunelu bude zasypána a druhá bude po propojení chodbou s novým tunelem sloužit jako úniková štola pro složky integrovaného záchranného systému.

„Otevření jakékoliv železniční stavby je pro mě vždy velkou událostí. Nejinak je tomu v případě takto důležitého železničního tunelu. Zprovoznění Jablunkovského tunelu výrazně zkrátí jízdní dobu vlaků, čímž přispívá nejen ke zvýšení jízdního komfortu cestujících, ale také zefektivňuje železniční nákladní dopravu,“ říká generální ředitele SŽDC Jiří Kolář.

Cílem Optimalizace trati státní hranice SR – Mosty u Jablunkova – Bystřice nad Olší, jejíž součástí je i přestavba a modernizace Jablunkovských tunelů, je zajištění rychlosti do 120 km/h pro vlaky nákladní dopravy a do 160 km/h pro vlaky osobní dopravy.

Stavbu Jablunkovských tunelů realizuje Sdružení SRB, zastoupené společnostmi Subterra, OHL ŽS a TCHAS. Výstavba dvojkolejného tunelu číslo II. probíhala, vzhledem ke špatným geologickým podmínkám, rakouskou tunelovací metodou. Projekt optimalizace trati je financován z prostředků Fondu soudržnosti v rámci OP Doprava a Státního fondu dopravní infrastruktury.