Informace SŽDC k projektu „Průjezd železničním uzlem Plzeň“

12.08.2011

Praha - 12. srpna 2011 – Správa železniční dopravní cesty ušetří s největší pravděpodobností při stavbě „průjezd železničním uzlem Plzeň“ až 600 milionů korun. Naznačují to průběžné výsledky veřejné soutěže na zhotovitele této jedné z největších železničních staveb, které se uskuteční v nejbližší době. V současné době probíhá vyhodnocování nabídek, přičemž nejnižší cenu (942,26 milionu korun) nabídla společnost Skanska.

Soutěže se účastní osm firem a sdružení, přičemž na druhém místě je v dané chvíli sdružení „Leonhard Wiess, BERGER BOHEMIA – Uzel Plzeň“ s nabídkou o téměř dvacet milionů vyšší. Cenové nabídky nižší než jedna miliarda nabídly ještě dvě další sdružení, další čtyři pak ocenily stavbu na více než miliardu korun. Nejvyšší cenu (1,314 miliardy korun) nabízí sdružení Swietelsky Plzeň, Swietelsky Baugesellschaft Č.B. a  Swietelsky rail Č.B.

V současné době probíhá hodnocení dalších kritérií, jakými jsou například prodloužené záruky na dílo či délka výluk na trati.

Vzhledem k poměrně běžné praxi, kdy v minulosti stavební společnosti při zakázkách pro stát nabízely tak zvané „podstřelené ceny“ a poté požadovaly zaplacení vysokých doplatků za „vícepráce“, dnes ministr dopravy Pavel Dobeš požádal Pavla Habartu pověřeného řízením Správy železniční dopravní cesty (investor stavby), aby osobně projednal s budoucím vítězem tendru takové podmínky smlouvy o zhotovení díla, které zamezí jakékoliv možnosti zvýšení konečné ceny stavby. „Stanovisko SŽDC a pana ministra je naprosto shodné. Ať již bude konečným vítězem poté, co příslušná komise vydá své doporučení na základě všech kritérií kterákoliv ze soutěžících firem, budeme požadovat jednoznačné zafixování ceny,“ uvedl Pavel Habarta.

Průjezd uzlem Plzeň je velmi významná stavba, která zásadním způsobem urychlí dopravu v příslušném směru od Prahy do Bavorska. Původní odhad ceny stavby byl 1,56 miliardy korun – tento odhad vznikl ještě na základě „tabulek“ a postupů, které se používaly v minulých letech. „Ukazuje se, že tlak SŽDC na stavební společnosti v oblasti cen prací je úspěšný. Za poslední rok se nám podařilo ušetřit lepší přípravou veřejných soutěží a především jednáním se stavbaři již šest miliard korun a nynější nabídky nižší o 600 milionů oproti odhadu ukazují, že se i nadále daří vytvářet naprosto novou a opravdu tvrdě konkurenční situaci“, dodal Pavel Habarta, který v této souvislosti ocenil spolupráci s ministrem dopravy Pavlem Dobešem.