Preventivní vlak míří na Vysočinu, zastaví v pěti městech

15.09.2015

Třináctý ročník úspěšného projektu Českých drah „Preventivní vlak bezpečné železnice“ startuje v pondělí 14. září v Humpolci svoji cestu Vysočinou. Každý den nabídne netradiční projekci filmu „To nedáš!“, diskuzi s vyšetřovateli nebo nácvik první pomoci v jiném městě. Po Humpolci zamíří do Havlíčkova Brodu, ve středu do Žďáru nad Sázavou, v Jihlavě zastaví ve čtvrtek a svoji cestu zakončí v pátek v Třebíči. Preventivní vlak je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi, která se při uplynulých ročnících velmi osvědčila.

Návštěvníci vlaku z řad starších žáků základních škol a středoškoláků uvidí přímo v prostředí železnice, jak končí zbytečná rizika spojená s nerozvážným hazardem, frajerstvím nebo obyčejnou nepozorností. „České dráhy se dlouhodobě zaměřují na prevenci. Jako národní dopravce a zároveň největší společnost provozující v ČR osobní železniční dopravu cítíme společenskou odpovědnost a snažíme se apelovat na děti a jejich prostřednictvím na dospělé. Železniční síť České republiky patří k nejhustším v Evropě, a to s sebou bohužel přináší i velké množství nehod. Většina těchto tragédií vzniká zcela zbytečně, v drtivé většině nekázní řidičů či chodců. Z praxe víme, že nejohroženější je věková skupina mladých mezi 14 a 19 lety. Právě těmto mladým je Preventivní vlak určen,“ uvádí Pavel Krtek, předseda Představenstva Českých drah.

„V rámci vlastního projektu Bezpečná Vysočina se i krajská samospráva na Vysočině snaží informovat o nebezpečích, která na účastníky provozu číhají. Rádi bychom, aby se o zřejmých hrozbách ve všech školách více hovořilo, aby si je mladí lidé uvědomovali, nepodceňovali je. Preventivní vlak Českých drah chápeme jako efektivní nástroj, který k osvětě přispívá,“ informuje hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který si prezentaci prohlédl spolu s žáky základních škol hned v první vysočinské zastávce v Humpolci.

„Nešťastné události posledních týdnů bohužel ukazují, jak nízká je aktuální úroveň respektu k jasně daným pravidlům na dráze, ať již jde o automobily na přejezdech, hry dětí na odstavených vagonech nebo přecházení tratě mimo určená místa. Důsledky takového jednání jsou v drtivé většině tragické. Přesto, že je cesta k nápravě dlouhá a pomalá, je pro mě Preventivní vlak právě tím projektem, který jednoznačně vede ke zlepšení stavu. Ukazuje nejen nebezpečí, ale i konkrétní následky, které ilustrují nesmyslnost tohoto zbytečného hazardu se životem,“ uvedl generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Pavel Surý.

Preventivní vlak vypravují České dráhy a Správa železniční dopravní cesty společně s dalšími partnery: ČD Cargo, SŽE, Policie České republiky, Záchranná hasičská služba.

Co návštěvníky v Preventivním vlaku čeká?

Prvním vagónem je speciální kinovůz určený k projekci letos zcela nového filmu. Hraný dokument s názvem To nedáš! seznamuje veřejnost se základními pravidly bezpečnosti na železnici a v jejím okolí, informuje o rizikovém chování a upozorňuje na jeho možné fatální důsledky. Snímek je velmi emotivní a působivý, protože jednotlivé příběhy vycházejí z reálných mimořádných událostí na železnici. Motivací k vytvoření filmu To nedáš! byly především šokující statistiky železničních nehod. Za poslední tři roky zahynulo na železnici 673 lidí, z toho 91 byli mladí do 25 let. Rok 2014 byl z uvedeného období nejtragičtější, i proto České dráhy v prevenci zacílené na mladé lidi pokračují. Přestože celkově v letošním roce ubylo střetů v porovnání s rokem 2014 o 25 % a počet usmrcených se snížil o necelých 29 %, jedná se stále o velmi varovná čísla.

Ve druhém konferenčním voze budou návštěvníci diskutovat s odborníky, kteří se nehodami na železnici zabývají. Setkají se s vyšetřovateli Správy železniční dopravní cesty a Policie ČR. Vůz je vybaven moderní technikou, a tak nezůstane jenom u pouhých slov.

Na třetím stanovišti čeká na studenty hasičský vůz a hasiči SŽDC, kteří předvedou ukázky své práce. Nebude se jen mluvit o teorii, ale žáci a studenti si první pomoc vyzkouší. Čeká je věrohodná simulace záchrany lidského života. Účastníkům se budou věnovat drážní hasiči, kteří mají mnohaleté zkušenosti se zásahy při železničních nehodách.

Projekce se konají na uvedených nádražích vždy od 8:15 do 14:15 hod. Délka cyklu pro jednu skupinu je přibližně 110 – 120 minut. Studenti a žáci do Preventivního vlaku přicházejí po předchozím objednání. Vstup je zdarma, veškeré náklady na tuto preventivní akci nesou organizátoři projektu.