Zvyšování bezpečnosti provozu na regionálních tratích

30.03.2011

SŽDC stanovuje povinnosti dopravců na tratích vybavených systémem RADIOBLOK

Praha, 30. 3. 2011 – V souvislosti s dokončováním pilotního projektu „Zvýšení bezpečnosti na tratích D3 v traťovém úseku Číčenice – Volary“, zavádí státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) pravidla provozování drážní dopravy na této trati. Předpokládané dokončení stavby je listopad 2011.

Následovat bude Drážním úřadem stanovený zkušební provoz, který prověří funkčnost a spolehlivost systému. Ihned po ukončení zkušebního provozu začne na trati platit směrnice SŽDC a systém RADIOBLOK bude pevně zakotven v Prohlášení o dráze a v podmínkách přístupu dopravců na tuto trať. To znamená, že vlaky, které nebudou vybaveny radiostanicí, na trať nevyjedou, jinými slovy, SŽDC bude požadovat po dopravcích dovybavení hnacích vozidel radiostanicemi tohoto systému.

Zvyšování bezpečnosti železničního provozu je jednou z klíčových a zásadních činností SŽDC. Dokladem toho je, že již nyní připravujeme další stavbu systému Radioblok na trati Strakonice – Volary. V současné době vytipováváme další tratě, které by mohly být tímto systémem také vybaveny“, uvedl Ing. Pavel Habarta, MBA, pověřený řízením organizace.

V železniční stanici Strunkovice nad Blanicí se dne 30. 3. 2011 uskutečnila ve spolupráci s dodavatelem systému, společností AŽD Praha, s.r.o., ukázka fungování systému RADIOBLOK. Systém bezpečně zastavil vlak, který se rozjel bez povolení.