Přejezdy na rožnovské lokálce jsou nyní lépe zabezpečené

15.06.2015

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila modernizaci železničních přejezdů na jednokolejné trati z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm. Rekonstrukcí prošlo celkem pět křížení železnice se silničními komunikacemi. Přínosem projektu je především zvýšení bezpečnosti, plynulosti a rychlosti železniční dopravy v uvedeném traťovém úseku.

„Statistiky smrtelných nehod a zranění na železnici jednoznačně potvrzují nutnost investic do zabezpečení železničních přejezdů. Modernizace přejezdů rožnovské lokálky zajistí nejen zvýšení bezpečnosti na této trati, ale také plynulost železničního a silničního provozu,“ sdělil generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Před zahájením výstavby byla pětice železničních přejezdů zabezpečena pouze výstražnými kříži
a traťová rychlost se vzhledem k špatným rozhledovým poměrům pohybovala okolo 40 km/h. Projekt umožnil tuto rychlost navýšit na 60 km/h a v budoucnu až na 85 km/h. Všechny železniční přejezdy opatřili stavbaři novým světelným zabezpečovacím zařízením. V některých případech také rekonstruovali železniční svršek či spodek nebo přejezdovou konstrukci.

Celkové náklady stavby s názvem Železniční přejezdy na trati Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm činí 55 457 151 Kč bez DPH. Investorem je Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Projekt je v rámci Operačního programu Doprava spolufinancován Evropskou unií
z Fondu soudržnosti, a to až do výše 43 440 059 Kč. Národní financování projektu zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury. Zhotovitelem stavby je společnost Signalbau.

Název stavby Železniční přejezdy na trati Valašské Meziříčí –  Rožnov pod Radhoštěm
Investor stavby Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Projektant a zhotovitel Signalbau a.s.
Umístění železničních přejezdů km 1,352; km 3,272; km 3,779; km 4,139; km 4,344
Traťová rychlost 60 km/h
Termín zahájení stavby 11/2014
Termín dokončení stavby 04/2015