Informace ze zasedání Správní rady SŽDC

02.11.2015

Hodnocení výlukové činnosti, čerpání evropských financí nebo rozšíření stávajících pravidel pro přímý prodej nepotřebných nemovitostí. To jsou zásadní body z programu pravidelného pátečního jednání Správní rady SŽDC.

Dne 30. 10. 2015 na svém pravidelném jednání projednala rada tato témata:

- Správní rada projednala informaci o aktuální výlukové činnosti na dráze. „Přijali jsme také vysvětlení konkrétních důvodů u některých prodloužení a doporučili na jejich základě přijmout taková opatření, která by v příštím roce podobné situace eliminovala. To se týká i dodávek náhradních dílů a materiálů pro plánované stavby,“ řekl po jednání předseda správní rady Vladimír Novotný.

- Členové správní rady byli také informováni o aktuálním čerpání zdrojů Operačního programu doprava (OPD). „Čísla v předložených podkladech jasně ukazují, že SŽDC je v tomto ohledu nad stanoveným plánem. Aktuálně to tak vypadá nejen na plné vyčerpání přidělených financí, ale dokonce na přečerpání o zhruba 7 miliard.. Už nyní je vyčerpáno skoro 60 z celkových 71 miliard korun, které nám byly v rámci OPD 1 přiděleny. Přitom nejsilnější fakturační období teprve přijde teď s koncem roku,“ nastínil obsah projednávání tohoto bodu šéf dozorčího orgánu.

- Zasedající byli také informováni o chystaném prodeji vybraných nepotřebných pozemků obcím. „Vycházíme tím vstříc veřejnému zájmu. Tyto konkrétní pozemky sousedí s dráhou a jsou pro její provoz nepotřebné. Věříme, že jako budoucí cyklostezka budou využívány efektivněji a proto jsme s prodejem souhlasili,“ tlumočil stanovisko rady Novotný. S transakcí bude muset ještě souhlasit vláda, která ve svém usnesení stanoví i jejich konečnou kupní cenu.

- Členové rady vzali během zasedání na vědomí i rozšířená pravidla pro prodej nepotřebného majetku organizace. „V přijatém dokumentu, který zpřísňuje stávající dokumenty, se jasně stanovují některé nové podmínky například u prodeje bytových jednotek nebo objektů k trvalému bydlení,“ shrnul i poslední bod předseda správní rady Vladimír Novotný.