Železniční stanice Stará Paka má po rekonstrukci moderní parametry

06.06.2013

Stará Paka, 7. června 2013 – Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila rekonstrukci železniční stanice Stará Paka. Realizací stavby Sdružením Stará Paka v čele s AŽD Praha došlo k výraznému zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti železničního provozu, včetně zvýšení bezpečnosti a komfortu cestujících. Projekt je spolufinancován v rámci Operačního programu Doprava z Fondu soudržnosti Evropské unie.

V železniční stanici vzniklo nové dispečerské pracoviště pro postupné zapínání dálkového ovládání zabezpečení (DOZ) na trati Jaroměř – Stará Paka – Železný Brod. Rekonstrukcí se také výrazně zmírnila vzájemná omezení pohybu vlaků ve stanici, čímž došlo k urychlení jejich jízdy a zhospodárnění osobní dopravy. Stanice se nyní může pochlubit novým elektronickým staničním zabezpečovacím zařízením nejmodernější 3. kategorie. Přilehlé traťové úseky do Lomnice nad Popelkou, Roztok u Jilemnice, Horky u Staré Paky a Nové Paky jsou místo stávajícího telefonického způsobu zabezpečení nově osazeny automatickými hradly.

Cestující se dočkali nových pohodlných nástupišť s celkem šesti nástupními hranami. Všechna mají výšku 550 milimetrů nad temenem kolejnice pro snazší nástup a výstup. K nástupištím vedou od výpravní budovy nové chodníky. Pro informování cestujících o příjezdech a odjezdech vlaků nebo o přístupu na nástupiště byl zřízen moderní informační systém, který doplňuje staniční rozhlas. Prostor stanice snímá kamerový systém.

V rámci stavby došlo také k posílení bezpečnosti silničního provozu. Výraznou rekonstrukcí totiž prošlo celkem 12 železničních přejezdů.

Stavba s názvem Rekonstrukce žst. Stará Paka pro DOZ je spolufinancována v rámci Operačního programu Doprava z Fondu soudržnosti Evropské unie. Národní zdroje poskytl Státní fond dopravní infrastruktury. Celkové investiční náklady stavby jsou 383 424 000 Kč; příspěvek EU představuje částku 270 565 121 Kč.

Základní informace
Název stavby Rekonstrukce žst. Stará Paka pro DOZ
Investor stavby Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Generální projektant SUDOP Praha a.s.
Zhotovitel Sdružení STARÁ PAKA, jehož členy jsou společnosti AŽD Praha s.r.o. a Elektrizace železnic Praha a.s.
Termín zahájení říjen 2011
Termín dokončení říjen 2012
Délka koleje DOZ 40,641 km
Počet rekonstruovaných přejezdů 12 ks