Dálkové ovládání zabezpečení na trati Česká Třebová – Přerov dokončeno. Dispečeři mají nyní kontrolu i nad železničními přejezdy.

30.10.2012

Přerov, 30. října 2012 – Slavnostně ukončen byl dnes projekt „DOZ Česká Třebová – Přerov“, který zajišťuje systém dálkového řízení dopravy a ovládání technologických zařízení v traťovém úseku Přerov (mimo) – Česká Třebová (mimo), včetně vazeb na stávající zabezpečovací a informační systémy. Vlastní řídicí dispečerské centrum pro tento úsek je umístěno do nové budovy Centrálního dispečerského pracoviště (CDP) v Přerově. Investorem stavby je státní organizace Správa železniční dopravní cesty, zhotovitelem AŽD Praha.

Stavba navázala na modernizaci a optimalizaci spojovacího ramene I. a II. tranzitního železničního koridoru v úseku Přerov (mimo) – Česká Třebová (mimo). V rámci těchto staveb bylo vybudováno mj. také moderní zabezpečovací, sdělovací a napájecí zařízení, které umožnilo úsekové řízení, a tvoří základ pro dispečerské řízení.

Do jednoho z vybudovaných sálů CDP v Přerově byla umístěna nová pracoviště, která tvoří sestavy pracovních stanic uspořádaných ve třech řadách za sebou. Jednotlivé stupně jsou pro přehlednost vzájemně vyvýšeny. V sále vznikla tři pracoviště úsekových dispečerů. Doplněna byla také i přenosová technologie k rozšíření o dispečerské řízení trati Přerov – Česká Třebová.

V jednotlivých stanicích na trati došlo k úpravám softwaru zabezpečovacích a sdělovacích systémů. Železniční stanice jsou nyní vybaveny kamerovými systémy pro sledování vybraných částí staničních obvodů a ve stanicích je pro potřebu dispečerského řízení upravena část sdělovacího zařízení.

Železniční přejezdy na silnících I. až III. třídy jsou vybaveny kamerami začleněnými do kamerového systému s tím, že dispečer CDP může kontrolovat situaci na zmíněných přejezdech. Částečně byly doplněny i elektrické ohřevy výhybek.

Finanční prostředky z národních zdrojů poskytl Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Rozhodující část je zajišťována spolufinancováním z prostředků Evropské unie z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava. Příspěvek EU činí až 84,9 % ze způsobilých nákladů.

Vybraná data
Název stavby „DOZ Česká Třebová - Přerov“
Investor stavby Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Generální projektant SUDOP Prahaa.s.
Zhotovitel AŽD Praha, s.r.o.
Délka koleje DOZ 109,025 km
Traťová rychlost 160 km/h
Začátek stavby Česká Třebová v km 0,206
Konec stavby Přerov v km 183,179 (CDP Přerov)