Modernizace trati Votice – Benešov u Prahy

29.11.2011

Slavnostní uvedení do provozu části tunelové přeložky trati mezi železničními stanicemi Votice a Olbramovice

Benešov/Heřmaničky, 30. listopadu 2011 – Slavnostního uvedení do provozu se dnes dočkaly dva nové železniční tunely Olbramovický a Votický - na modernizovaném úseku IV. tranzitního železničního koridoru. V provozu je již také lichá skupina kolejí v železniční stanici Olbramovice, dále nové zabezpečovací zařízení v Olbramovicích a Voticích včetně autobloku traťového úseku Votice – Olbramovice.

Investorem této stavby je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), státní organizace. Ing. Pavel Habarta, MBA, pověřený řízením organizace při dnešní slavnostní příležitosti uvedl: „Přeložkou trati došlo ke zkrácení vzdálenosti o 122 metrů a po dokončení celé stavby Modernizace trati Votice - Benešov u Prahy dojde ke zvýšení rychlosti ze současných 100 km/h na 150 km/h pro klasické soupravy a 160 km/h pro vozidla s naklápěcí technikou.“

Hotové jsou již hlavní tunelářské práce na zbývajících třech tunelech na přeložce - v Zahradnickém, Tomickém a Tomickém II – a pokračuje se jejich vybavováním závěsy pro trakční vedení, osazováním součástí zabezpečovacího systému, stejně jako montáží vedení pro osvětlení.

Práce na ražbě a hloubení tunelů, nosných stavebních objektů stavby, probíhaly 24 hodin denně. Přebytečná zemina z výstavby tunelů – jednoho hloubeného a čtyř ražených – se ukládala na deponii Heřmaničky do tělesa budoucího náspu v rámci navazující stavby železničního koridoru. V rámci stavby přeložek trati byly kromě tunelů zřízeny zcela nové mostní objekty.

Finanční prostředky poskytl Státní fond dopravní infrastruktury. Současně bylo zažádáno o spolufinancování tohoto projektu Evropskou unií v rámci Operačního programu Doprava. Plánovaný příspěvek z Fondu soudržnosti činí 4 085 845 894 Kč. Žádost o poskytnutí dotace byla Ministerstvem dopravy ČR schválena v listopadu 2009, nyní probíhá schvalovací proces na úrovni Evropské komise. Celkové investiční náklady stavby jsou 6 756 893 000 Kč. Národní zdroje: 2 671 047 106 Kč.

Základní informace
Název stavby Modernizace trati Votice – Benešov u Prahy
Investor stavby Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Generální projektant SUDOP Praha a.s.
Zhotovitel Sdružení VoBen (EUROVIA CS, a.s. – vedoucí účastník sdružení, Subterra a.s., Viamont DSP, a.s.)

Termín zahájení srpen 2009
Termín dokončení květen 2013