Cestujícím ve stanici Uherský Brod již slouží nové nástupiště

18.12.2014

Uherský Brod, 17. prosince 2014 – Správa železniční dopravní cesty dokončila stavební práce v prostoru železniční stanice Uherský Brod, které jsou součástí druhé etapy výstavby tamního dopravního terminálu. Cestující tak již mohou využívat nové nástupiště, které přímo navazuje na právě budovaná autobusová stání. Hlavním investorem akce je město Uherský Brod, realizaci projektu podpořil Program švýcarsko-české spolupráce.

Výstavba nástupiště byla zahájena letos v červenci, do zkušebního provozu bylo uvedeno v říjnu. Je dlouhé 160 metrů, jeho nástupní hrana se nachází v normové výšce 550 milimetrů nad kolejnicí, což umožňuje snadný nástup a výstup cestujících. Součástí projektu bylo také vybudování osvětlení, rozhlasu a návazných zpevněných ploch. Z nového nástupiště bude přímý přestup k dvanácti krytým autobusovým stáním, která jsou nyní ve výstavbě.

Méně viditelné, avšak stejně důležité jsou další stavební úpravy. Rekonstrukcí prošel železniční spodek i svršek v části stanice v délce 519 m. Dále se provedla technologická část stavby, která zahrnovala instalaci techniky důležité pro plynulost a bezpečnost železniční dopravy, především zabezpečovacího a sdělovacího zařízení.

Stavbu s názvem Dopravní terminál Uherský Brod – II. etapa vyprojektovala společnost MORAVIA CONSULT Olomouc a.s. Náklady na rekonstrukci části kolejiště, včetně úprav technologických zařízení, činí 23,5 mil. Kč. Investorem je státní organizace Správa železniční dopravní cesty, organizační jednotka Stavební správa východ. Zhotovitelem stavby je Traťová strojní stanice Olomouc s.r.o. se sídlem v Přerově.

Díky schválenému rozšíření tohoto projektu financovaného z Programu švýcarsko-české spolupráce připravuje Správa železniční dopravní cesty na rok 2016 dokončení peronizace železniční stanice v Uherském Brodě.