Čtyři nové napájecí stanice na Pardubicku a Vysočině zajistí bezpečnější a spolehlivější provoz na tratích

22.09.2015

Ústí nad Orlicí 22. září 2015 – Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila výstavbu trakčních napájecích stanic (TNS) Kerhartice, Golčův Jeníkov, Ostrov nad Oslavou
a Havlíčkův Brod. Nové měnírny jsou klíčové pro zajištění bezpečnosti a spolehlivého provozu na příslušných úsecích. Nezbytnost realizace těchto staveb vycházela především z rostoucích požadavků na energetické napájení železničních tratí.

„Rekonstruované budovy trakčních měníren a rozvoden byly postaveny před více než 50 lety a tomu odpovídal i jejich technický stav. Nové trakční napájecí stanice zajistí spolehlivý zdroj elektřiny, a navíc také zvýší bezpečnost provozu, protože v případě nouze umožní i částečné napájení tratí, které k jednotlivým měnírnám přímo nepřiléhají,“ sdělil generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Předmětem všech čtyř projektů je rekonstrukce jednotlivých technologických zařízení napájecích stanic i provozních budov TNS, areálové rozvody nízkého napětí, osvětlení a kanalizace. Součástí staveb je rovněž úprava příjezdových komunikací, zpevněných ploch a pokládka sdělovacích kabelů.

Kompletní přestavba a modernizace objektů přispívá především ke zvýšení výkonu TNS s ohledem na rostoucí požadavky na energetické napájení železničních tratí. Realizací projektů dochází rovněž ke splnění nároků na zvýšenou spolehlivost železniční dopravy v daných úsecích za všech okolností, ať už jde o vyšší provoz, nepříznivé klimatické podmínky či výpadky na sousedních napájecích stanicích.

Celkové náklady stavby s názvem Zvýšení trakčního výkonu TNS Golčův Jeníkov činí
186 992 234 Kč bez DPH. Projekt byl v rámci Operačního programu Doprava spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti, a to až do výše 139 855 391 Kč.

Celkové náklady stavby s názvem Zvýšení trakčního výkonu TNS Havlíčkův Brod činí
296 312 413 Kč bez DPH. Projekt byl v rámci Operačního programu Doprava spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti, a to až do výše 222 911 163 Kč.

Celkové náklady stavby s názvem Zvýšení trakčního výkonu TNS Kerhartice (Ústí nad Orlicí) činí
249 018 551 Kč bez DPH. Projekt byl v rámci Operačního programu Doprava spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti, a to až do výše 181 843 434 Kč.

Celkové náklady stavby s názvem Zvýšení trakčního výkonu TNS Ostrov nad Oslavou činí
252 498 512 Kč bez DPH. Projekt byl v rámci Operačního programu Doprava spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti, a to až do výše 190 462 952 Kč.

Investorem všech staveb je Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Národní financování projektů zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Název stavby Zvýšení trakčního výkonu TNS Golčův Jeníkov
Termín zahájení 4/2014
Termín dokončení 8/2015
Celkové náklady stavby 186 992 234 Kč
Schválený příspěvek EU 139 855 391 Kč

Název stavby Zvýšení trakčního výkonu TNS Havlíčkův Brod
Termín dokončení 9/2015
Celkové náklady stavby 296 312 413 Kč
Schválený příspěvek EU 222 911 163 Kč

Název stavby Zvýšení trakčního výkonu TNS Kerhartice
(Ústí nad Orlicí)
Zhotovitel

Elektrizace železnic Praha a.s.

SUDOP PRAHA a.s.
Termín dokončení 10/2015