Nová zastávka v Brandýse nad Labem

03.06.2009

Nová železniční zastávka Brandýs nad Labem-Zápská v provozu

Brandýs nad Labem, 3. června 2009 – Zcela novou zastávku mohou využívat cestující na trati Čelákovice – Neratovice v km 7,499 – 7,544. Zastávka je v provozu od 25. května, dnes se dočkala slavnostního otevření.

Hlavním investorem stavby je Správa Železniční dopravní cesty, státní organice. Historii realizace nové zastávky připomněl Ing. Tomáš Mátl ze Stavební správy Praha, investorského zastoupení SŽDC: "Příprava stavby byla zahájena v roce 2006. Potřebné územní rozhodnutí bylo vydáno 2. června 2008 a stavební povolení 5. listopadu 2008. Zkušební provoz byl zaveden 15. května 2009. Pro cestující byla zastávka otevřena dne 25.5.2009 v 0.00 hodin."

Vybudování zastávky bylo na počátku iniciováno městem Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. To se také na celkových investičních nákladech 2 600 000 Kč podílelo částkou 500 000 Kč. Na výstavbu zastávky by měla navázat investice města, která řeší úpravy okolí zastávky jako jsou zřízení plochy pro parkoviště a navázání chodníku z ulice Palachova. Hlavní přínos nové zastávky shrnul starosta města Ing. Ondřej Přenosil: "Očekáváme, že nová zastávka výrazně zlepší dopravní obslužnost v místní části Brandýsa spolu s možností dopravy žáků do blízkých škol."

stříhání pásky

Slavnostní přestřižení pásky

Nové nástupiště má délku 45m a výšku nástupní hrany 550 mm nad temenem kolejnice pro snadnější nástup a výstup cestujících. Součástí stavby bylo kromě přístřešku a osvětlení také informační zařízení pro cestující a úprava přilehlého zabezpečení přejezdu tak, aby zastavení vlaku v nové zastávce neúměrně neprodlužovalo dobu uzavření přejezdu.

Dopravcem na této zastávce budou České dráhy, akciová společnost. Jejich spoje začaly zastávku využívat ode dne zahájení zkušebního provozu, neboť se nečekalo na změnu jízdního řádu a vlaky začaly zastávku obsluhovat hned, jak to bylo možné. V pracovní dny na ní zastaví celkem 27, v ostatní dny 24 spojů. Zastávka je zapojena do Pražské integrované dopravy s možností využívat předplatní jízdenky platné pro vlaky i městskou dopravu.

Základní údaje

• Celkové investiční náklady: 2 600 000 Kč
  • Příspěvek Města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav: 500 000 Kč
  • Státní fond dopravní infrastruktury: 2 100 000 K
  • Zhotovitel projektové dokumentace: Ing.Jan Ježek
  • Zhotovitel stavby: firma Monzas, spol s r.o.
  • Investor: SŽDC s.o., Stavební správa Praha