V Mladé Boleslavi skončila rekonstrukce železničního mostu

27.09.2018

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dokončila ve stanoveném termínu rekonstrukci železničního mostu v Mladé Boleslavi. Realizace projektu byla zahájena v březnu 2018, hlavním dodavatelem byla společnost STRABAG Rail a. s. Investice dosáhla částky 25,5 mil. Kč (bez DPH) a šlo o prostředky z národních zdrojů.

Most převádí dvě různé železniční tratě (Praha – Turnov a Mladá Boleslav – Stará Paka) přes místní komunikaci – ulici Koněvovu v Čejeticích, části Mladé Boleslavi. Jedná se o dvě samostatné nosné konstrukce pro každou kolej zvlášť. Vzhledem ke špatnému stavebně-technickému stavu objektu a parametrům mostního otvoru, které nevyhovovaly intenzitám dopravy v podjezdu, bylo rozhodnuto o komplexní rekonstrukci mostu.

Nahrazením konstrukcí z dvojčitých nosníků s mostnicemi, konstrukcemi s přímým upevněním koleje a s uložením na ozub, došlo také ke zjednodušení údržby objektu. Dalším přínosem je zlepšení kultury cestování (došlo k výraznému zlepšení vlastností jízdní dráhy na mostech včetně zvýšení traťové rychlosti) a zvýšení bezpečnosti vlakové dopravy na železniční dopravní cestě.

Během rekonstrukce se také rozšířil mostní otvor, jehož parametry nevyhovovaly intenzitám dopravy v podjezdu. Zřízením chodníku se odstranily nebezpečné situace, kdy byli chodci nuceni vstupovat do vozovky.

Recepce (Praha):
(POUZE Po–Pá 7:00–15:00)