Železniční stanice Mikulášovice dolní nádraží projde zásadní modernizací

20.03.2019

V severočeských Mikulášovicích vystřídají v příštích měsících vlaky stavební stroje. Právě v těchto dnech začíná rozsáhlá modernizace kolejiště i zabezpečovacího zařízení na tamním dolním nádraží. Dodavatelem stavebních prací jsou společnosti PORR a AŽD Praha, investorem pak Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Plánovaná výše investice dosáhne částky 121 milionů korun.

Náplní rekonstrukce stanice Mikulášovice dolní nádraží je především modernizace staničního zabezpečovacího zařízení s cílem zkrátit staniční provozní intervaly. Umožní to instalace moderního zabezpečovacího zařízení, které nahradí stávající systém ručního přestavování výhybek a jejich uzamykání výměnovými zámky. V rámci projektu proběhne také úprava konfigurace kolejiště a zvýšení nástupních hran do normové výšky 550 milimetrů nad kolejnicí. Kromě vnějšího nástupiště před výpravní budovou zde vznikne další, tentokrát poloostrovní. K němu bude přístup přes centrální přechod zabezpečený výstražnou signalizací.

Nové zabezpečení získá železniční přejezd přes silnici III. třídy v blízkosti zastávky Vilémov u Šluknova, kde je dnes trvalé omezení traťové rychlosti. Realizace projektu si samozřejmě vyžádá i nepřetržitou výluku železničního provozu. Ta bude trvat přibližně čtyři měsíce a začne v květnu. Vlaky by se na mikulášovické nádraží měly vrátit v září, definitivně hotovo pak bude letos v listopadu.

Recepce (Praha):
(POUZE Po–Pá 7:00–15:00)